Pages

2013. szeptember 17., kedd

AZ UDVAR 3.

A háztartás üzemének kiegészítését szolgáló létesítmények 1.

Ismerjük meg azokat a méreteket és adatokat, melyek kialakításukat döntően befolyásolják. Az első csoportba azokat a létesítményeket soroljuk, melyek a háztartás üzemének közvetlen kiegészítését szolgálják.
A konyhában elhelyezett tűzhelyek, amelyeket fával, szénnel vagy a mezőgazdaságban adódó hulladékkal fűtenek, a főzéshez elegendő melegen felül a konyha fűtésére is termelnek hőt. Ez télen, vagy hűvösebb tavaszi és őszi időben igen hasznos, de nyáron kellemetlenné teszi a főzés munkáját, sőt felmelegíti a lakást is. Ezért már régen kialakultak a falusi udvarokban a nyári konyhák. Ezek a háztartások nyári központjai. Szellősebbek, közelebb vannak az udvar egyéb létesítményeihez, télen kéziraktárként használhatók. Egy nyári konyha alaprajzi elrendezése

Nyári konyha alaprajza

Berendezésük lényeges része a tűzhely. Vagy a lakóház konyhájából kerül ki a mozdítható asztaltakaréktűzhely, vagy falazott tűzhelyet építenek.


Falazott tűzhely


Sok helyen alkalmaznak mezőgazdasági hulladék-tüzelőanyag felhasználására bográcstűzhelyet. Gyakori berendezése a nyári konyhának a boglyakemence is.

Boglyakemence

Mindent el lehet tüzelni benne. Kenyérsütésre is alkalmas, de felhasználhatjuk szobák fűtésére is.

A háztartás közvetlen kiszolgálására épülnek a mosókonyhák is. A káros kellemetlen gőzös munkafolyamatok lakáson kívüli elvégzését teszik lehetővé. Mosókonyha elrendezése:

Mosókonyha alaprajza

Legfontosabb berendezési tárgya az üstház.


Üstház

Vidéki háztartások kiegészítő létesítményeihez tartoznak még a kenyérsütő kemencék és a füstölők.

Kenyérsütő kemence
 
Füstölő

A kenyérsütő kemence sütőterében tüzelünk, felmelegedése után a pernyét eltávolítjuk és a kenyeret az áttüzesedett sütőtérbe helyezzük, ahol a falak melegétől megsül. A füstölőkben faszén (fűrészpor) égésével langyos füstöt állítunk elő.

Ahol a háztartási szemetet intézményesen nem gyűjtik össze, ott megfelelő tárológödröt kell építeni. A házi szemét komposzt készítésére is felhasználható. Ennek hasznosságáról már korábban kitértünk: Link.
Házunk tisztántartása érdekében szükséges, hogy a bejáratok közelében sártisztítót, esetleg csizmalemosót helyezzünk el. Az udvaron kerül felállításra a porolóállvány is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése