Pages

2011. április 21., csütörtök

A KERT 14.

A díszkert

Vízmedencéket többféle eljárással építhetünk. A döngölt agyagburkolattal készített medencénél a határvonal kitűzése után a tervezett tófenéknél 40-50 cm -rel mélyebbre kiemeljük a földet, majd 15 cm vastag agyagréteget hordunk rá. Az agyagot döngöljük, majd a rétegezést megismételjük mindaddig, míg a teljes vastagságot, a 40-50 cm-t el nem éri.

Vízmedence döngölt agyagfenékkel


A medence fenekét szigetelőpapírral is kiképezhetjük. Ennél gondosan ügyeljünk arra, hogy a tó fenekén a talaj szilárd legyen, mert különben az elhelyezett szigetelőpapír a nyomás következtében végül is elszakad. A medence szélén a szigetelő lemezt, - hogy meg ne sértsük és a vízből ki ne látsszék - a tervezett vízszintnél 20-25 cm-el mélyebben, az ábra szerint utólagosan készített feltöltés alatt elvezetjük.

Szigetelő papírral

A munkát a medence közepén kezdjük és a szélek felé haladva végezzük. A tekercseket 6-8 cm átfedésekkel fektessük egymás mellé, és bitumennel ragasszuk össze. A szigetelő lemez helyett műanyag fóliát is alkalmazhatunk.
Beton medencéknél a fenékre 18-90 cm vastag betonréteget készítünk. Nagyobb medencéknél vagy az ábra szerinti megoldással, vagy a betonba kevert "Tricosal"-lal védekezünk. A medencék peremét kőlapokkal igen hangulatosan tudjuk kiképezni.

Beton vízmedence

Ott ahol a víz elfolyásáról nem lehet természetes úton gondoskodni a medencéket túlfolyókkal kell ellátni. Tekintve, hogy időközönként tisztítás céljából a medencéket teljesen le kell üríteni, célszerű lefolyókat is készítenünk. A túlfolyó és a lefolyó egy szerkezettel is megoldható.

Vízmedence

A díszkertben, valamint a zöldséges- és gyümölcskertben szükséges lehet támfalak építése. Általában támfalakat alkalmazunk, ha a lejtő 30%-nál meredekebb, és alkalmas rézsűk nem képezhetők ki, vagy ha esztétikai okok követelik meg. A támfalakat lehetőleg mindig a rétegvonalakkal párhuzamosan helyezzük el. A rétegvonalat metsző támfal mellett a talaj lemosódik és horhok keletkeznek. A támfalakat a mögötte lévő föld nyomja és el akarja mozdítani. Ezt az erőt a támfal önsúlyával ellensúlyozzuk. A támfalat szilárd alapra kell építeni, ezért az alappal mindig a teherbíró talajig menjünk le.

Túlfolyó és vízelvezető berendezés

A fal mögötti feltöltés céljára rendszerint a fal tövében nyert földet használjuk fel, ezt 30 cm-es rétegenként döngöljük.

Támfal szerkezete

A fal mögötti terület feltöltése

A támfal mögötti feltöltés víztelenítéséről gondoskodjunk, mert különben a víz a támfalat alámossa. Ha a támfal tömören készül, legalább minden 1,5 m2-re egy vízelvezető nyílást és a támfal felső éle mögött vízelvezető árkot kell készítenünk. A víztelenítés legjobb módja a szivárgók beépítése.

Tömören épített támfal víztelenítése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése