Pages

2011. április 14., csütörtök

A KERT 12.

A díszkert

Pihenésre mindannyiunknak szükségünk van. A szabad levegőn eltöltött idő jótékonyan hat a szervezet anyagcseréjére, de a mindennapos munkánktól eltérő kerti munka és a szép környezet idegrendszerünkre is kedvező hatással van. A pihenés lényeges követelménye a kikapcsolódás, a külvilágtól való elkülönülés. Már a díszkert helyének telken belüli kiválasztásakor gondoljunk erre. A telepítendő növények helyes megválasztásával az elkülönülés lehetőségeit még fokozhatjuk. Míg a múltban a díszkert a lakástól független élményt jelentett, ma a lakóhelyiségek folytatása, szerves része. Ez a szoros kapcsolat mindkettőnek előnyére vált.
Lakóház és út 

Növényalakok

A díszkert pihenés célját szolgáló rendeltetése mellett egyúttal telkünk reprezentatív területe is. Ha a lakás bejárati útját a díszkerten keresztül vezetjük, lakóházunk az érkezők számára fokozottabb élményt nyújt.

A díszkertet sokszor gyümölcsfák telepítésével, egyéb rendeltetésű, de dekoratív jellegű építmény elhelyezésével ugyan nem hagyjuk meg rendeltetésének tisztaságában, de jellegét mégis fenntartjuk.
A díszkert részére Lenck (Szovjetunió) szerint a telek 19 és 30% közötti területét biztosítsuk, de hogy az kert hatását keltse bennünk, Ormos szerint (Ormos Imre: Kertszervezés története és gyakorlata, Mezőgazdasági Kiadó) legalább 250 m2 (kb. 70 négyszögöl) kiterjedésű legyen. Mindkét feltételt ki tudjuk elégíteni egy 750 m2-es (kb 210 négyszögöles) telken.

A díszkert jellegét a különböző díszítőelemet megfelelő csoportosításának művészi együttese adja. ....
Ezek az elemek: a növények, vízfelületek, támfalak, utak, lépcsők és a pihenést szolgáló berendezések. A fejezet végén a szórakozás célját szolgáló játszóterek létesítményeinek leírását adjuk.

A legfontosabb díszítő elem a növény. A kertekben természetes alakjukban vagy nyírott, nyesett, tehát alakított formájukban jelenhetnek meg. A középületek előtti geometrikus elrendezésű kertekben még ma is az alakított, viszont a házi kertekben a természetes formák a kedveltebbek.

A dísznövények óriási választékban állnak rendelkezésünkre. Ültessünk faféléket, cserjéket, fűféléket, valamint egy - és kétéves lágyszárú növényeket. A fák állandó növények, ezért a díszkert építésénél elhelyezésükre különös gondot kell fordítani. Ha a díszkertben gyümölcsfát ültetünk, akkor is az esztétikai szempontok vezessenek. A fákat vagy egyedülállóan vagy csoportokat alakítva ültetjük. Mindkét esetben a színen, jellegen felül díszítőelemként a körvonalak jelentkeznek. Néhány jellegzetes külső megjelenési forma mely a tervezésnél támpontul szolgálhat.

Cserjék a kertben

Kúszónövény, mint díszítőelem

A fák fajtájának kiválasztását a talaj minősége is befolyásolja, bár nem olyan mértékben, mint amilyen jelentőséget ennek általában tulajdonítanak. Gondos ápolás mellett a hazai fafajták majdnem mindenütt lehet telepíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése