Pages

2010. június 8., kedd

A KERT 10.

Gyümölcsös 2.

A tőtávolságot mindig vízszintes síkban kell mérnünk, ezért lejtős terepen sem helyezhető el nagyobb számú gyümölcsfa, mint a síkon, holott annak területe nagyobb. A szokásos sor- és tőtávolságokat az előző post-ban letölthető .pdf dokumentum is tartalmazza.

Gyümölcsfák távolsága

A kert tervezésénél mind esztétikai, mind termelési és helykihasználási szempontból lényeges a fák alakja. A fák alakját metszés útján alakítjuk ki, ennek során a biológiai okok mellett az esztétikai kívánalmakat is kielégítjük. A fáknál - kivéve egyes eseteket - a gömbölyű koronaalakra törekszünk, mely a növény részére a legnagyobb felületet biztosít. Ennek elérése érdekében a metszésnél a törzstől kifelé az ágak számának növelésére törekszünk. 
A gömbölyű koronaalaktól eltérő meghatározott alakot képezünk ki a törpe és alakfáknál.
A törpefák (főleg őszibarack) alakjának jellemzői:

Fák metszésével lehet azok alakját formálni. Különböző kehelyalakok

Az alakfák jellemzői:

Alakfa méretek

Ezek állványzatának méretei

Alakfák részére állvány

A fákat kártevések ellen meg kell védenünk. Erre szolgálnak a különféle kialakítású favédők:

Favédők

A gyümölcsfák ápolásához különböző szerszámokra van szükségünk. Ezek: lyukasztó fűrész, ágfűrész, keretezett fűrész, gyümölcsfa kéregtisztító kefe és kaparó, különböző kések és metszőollók. A gyümölcsök szedéséhez különböző fajta létrákat használnak.

Kerti kések és metszőollók
a, szemzőkés
b, oltókés
c, dugványvágó kés
d, kacor
e, egyélű-
f, kétélű metszőolló


 Gyümölcsszedő állvány és létra (létra súlya 17-20 kg, a zsámoly súlya 26 kg)

Házikertjeink termésének tárolására is készüljünk fel. A tárolóhelyiség megfelelő hőmérséklete +6 és +10 C fok között ingadozik és relatív nedvességtartalma 80%. De még ilyen körülmények között az almánál is 4-14% közötti apadással kell számolnunk. Tárolásra szabványos gyümölcsrekeszeket alkalmazzunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése