Pages

2010. május 14., péntek

A KERT 9.

Gyümölcsös

A friss gyümölcs fogyasztása a korszerű táplálkozás lényeges része. A nagyobb településekben lakó dolgozó ez irányú szükségleteit a nagyüzemekből származó piaci árúval, a kerttel rendelkező városi és falusi lakosság saját termeléssel elégíti ki. A kerti gyümölcsösöknek városban és falun egyaránt nagy a jelentősége. Városban a friss gyümölcs fogyasztását, falun a részben gyengébb piaci ellátás, részben a nagyüzemi gyümölcsösök egyprofilú termesztése miatt, a változatos gyümölcsfogyasztást csak a házi gyümölcsös biztosítja.
A gyümölcskert tervezésénél a telepítésénél mindenekelőtt vizsgáljuk meg , hogy a terület alkalmas-e gyümölcsös telepítésére és csak azután készítsük el a programot.
Telepítésre nem alkalmasak kevésbé napos, északi lejtők és a fagyveszélyes völgyek. (A völgyekbe a hideg levegő összefolyik és fagyzugok keletkezhetnek.) A fa-fajok szerinti összeállításnál főszempont a család fogyasztása és izlése. Ha ezzel nem vagyunk tisztában, a tervezéshez jó támpontot nyújtanak a gyümölcs-fogyasztás gyümölcsféleségenkénti százalékos megoszlására vonatkozó adatai.

alma - 29,6
barack féle - 16,1
dinnye - 12,8
szilva - 9,6
körte - 8,4
cseresznye, meggy - 8,1
málna, szamóca, szeder - 2,6
ribizke, egres - 0,9
egyéb - 11,9

másrészt a KSH közlése az egy főre eső összes gyümölcsfogyasztásáról.
Az egy főre jutó összes évi gyümölcsfogyasztás 47,66 kg, ebből 3,35 kg konzerv.

Várható termésmennyiséget az alábbi linken található dokumentumban közöljük

[ gyümölcsöskert ] (0,3MB)

A egyes fajok betervezésénél vegyük figyelembe a táji adottságokat és annak ismerete után, a várható termés alapján állítsuk össze a növény állománytervet. Amennyiben a termőhelyi adottságok megengedik, egy 4-6 tagú család gyümölcsszükségletének kielégítése céljából az alábbi faállományt ültessük: alma 3db, szilva 2db, barack-féle 2-3db, körte 1db, cseresznye és meggy 2db, továbbá megfelelő számú málna, egres, ribizke stb. bokrot. Az ellátást akkor tekinthetnénk megfelelőnek, ha az egész éven át rendszeresen és egyenletesen lenne. Csak az alma és a körte tesz lehetővé rendszeres ellátást, ha több fajtáját (nyári, téli stb.) termesztjük. A házikert kialakítása a Mohácsy által tervezett kertek közül:

gyümölcsös kert

A gyümölcsös telepítése előtt a talajt megfelelő talajforgatással előkészítjük. Bogyós gyümölcsűek alá 40-50cm-re, törpefák alá 60cm-re, vadra oltott fák alá pedig 70cm-re forgatjuk meg a talajt. A gödörből kikerülő föld felső rétegét az egyik, az alsó rétegét a másik oldalra rakjuk ki, és ültetéskor fordított sorrendben helyezzük vissza.

Ültető gödör vadra oltott facsemete részére

A gödröt lehetőleg hosszú ideig hagyjuk nyitva (kötött talajnál télen át). A telepítésnél különböző nagyságú gyümölcsfaoltványokat alkalmazhatunk.

Gyümölcsoltvány nagyságok
a; magas- (mt) b; közepes- (kt) c; alacsony-törzsű (at) d; bokoralakú

A fafajták kiválasztásánál és ültetésüknél arra törekedjünk, hogy a fák megfelelő megvilágítást kapjanak, de az állomány sűrűsége is kielégítő maradjon. Sűrű állománynál a megvilágítás, ritkánál a terület kihasználása rossz.

a; sűrű, b; gyenge megvilágítás, c; jó megvilágítás (teljes termés)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése