Pages

2010. április 23., péntek

A KERT 8.

Zöldségeskert

Palántanevelés

A palántanevelés jelenti a házikertben a növényzetünk részbeni függetlenítését a természeti adottságoktól (hő, fény, csapadék stb.). Vannak olyan növényeink, amelyeknek hosszú a tenyészideje és amelyeknek kifejlődéséhez a hazai éghajlati viszonyok nem megfelelőek. Ezek beérését csak úgy tudjuk biztosítani, ha tenyészidejük egy részét függetlenítjük a helyi éghajlati viszonyoktól. A függetlenítésnek legegyszerűbb módja a zöldségeskertben a meleg- vagy hidegágyi palántanevelés. 
A melegágyi palántanevelés előnyt jelent, mert meghosszabbítja a növény termesztési idejét. Ez a meghosszabbítás aránylag kisebb költséggel hajtható végre, hiszen a melegágyon belül az állomány sűrűsége következtében kis felülettel nagy szabadföldi terület beültetésére alkalmas palántamennyiséget lehet előállítani. Hátránya a melegágyi palántanevelésnek, hogy relatíve nagy a munkaigénye és aprólékos, hozzáértő munkát kíván. Hátrányának lehet továbbá azt is felhozni, hogy a melegágyban nevelt palánták a szabadföldi éghajlati adottságokkal szemben érzékenyebbek, ezért szabadföldi kezelésük és további ápolásuk is fokozott gondosságot követel. 

Földkocka

Vetésre és ültetésre földkockát használnak. A földkocka alakja lehet négyszög, hatszög vagy henger. A földkocka előre elkészíthető az alábbi keverékből: 5 rész tőzeg, 3 rész trágyázott föld, 1 rész gyepszint, 1 rész marhatrágya.
Az anyagot préselik. 1 m3 anyagból mintegy 6000 db készíthető. 1 m2-en elhelyezhető 5 cm átmérővel 400, 8 cm átmérővel 150 db.
A földkocka használatának előnye, hogy az így készített palánták könnyen kiültethetők, nem sérülnek meg. Különösen előnyös korai paradicsom előállításánál.

Földkocka, téglakocka

Termeszthető zöldségfélék

A házi zöldségeskertben szóbajöhető zöldségféléket - emlékeztetőül - felhasználásuk szerint összeállítottam, és egyben a leggyakrabban termesztettekre vonatkozólag a termesztési eljárást az alábbi linken letölthető pdf dokumentumban rögzítettem. 


Levelek hasznosítása céljából termeszthető növények: nyári és téli fejeskáposzta, vöröskáposzta, nyári és téli káposzta, korai és kései karfiol, bimbóskel, téli és nyári fejessaláta, paraj és sóska.
Szárak hasznosítása céljából termeszthető növények: rebarbara, korai és kései kalaráb, kapor, spárga.
Magvak és maghüvelyek hasznosítása céljából termeszthető növények: bab, zöldbab, lencse, borsó, zöldborsó, csicseri borsó, csemege kukorica.
Gyümölcs hasznosítása céljából termeszthető növények: paprika, paradicsom, uborka, dinnye (görög és cukor) főző és sütőtök, tojásgyümölcs.
A hagyma hasznosítása céljából termeszthető növények: vöröshagyma, zöldhagyma, fokhagyma, metélőhagyma.
Gyökér és gumó hasznosítása céljából termeszthető növények: sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller, hónapos és téli retek, burgonya, céklarépa, kerékrépa, tarlórépa, torma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése