Pages

2010. április 22., csütörtök

A KERT 7.

Zöldségeskert


A zöldségeskert hivatott a háztartás szükségletét fedezni gyökérből és gumós növényekből (répafélék, retek, burgonya, zeller stb.), hagymákból (vöröshagyma, fokhagyma stb.), magvakból és maghüvelyesekből (borsó, zöldborsó, bab, zöldbab, tejeskukorica stb.), levelekből (káposztafélék, sóska, paraj, fejes saláta stb.) szárakból (rebarbara, kapor stb.) és gyümölcsökből (uborka, dinnye, tök, paradicsom, paprika stb.).A jól szervezett kert megfelelő kiterjedése esetén mindenütt kielégítheti a család szükségleteit eladásra kerülő felesleg nélkül. Kis terjedelemnél a zöldségeskert azokra a növényekre korlátozódik, amelyeket friss állapotban fogyasztanak. 

A zöldségeskert méretei

A zöldségeskert méreteit a család szükséglete határozza meg. A házi zöldségeskert rendszerint csak a főzelékfélék termelésére szorítkozik és nem terjed ki a tömeges termények termesztésére (burgonya, tejeskukorica, szárazbab stb.) Az alsó ábrán bemutatott 100 m2 kiterjedésű zöldségeskert -vázlat két személy szükségletét biztosítja, nem annyira tápanyagokban, mint vitaminokban. Minél nagyobb számú a család, annál kisebb terület szükséges egy személy ellátására és annál kisebb a valószínűsége a háztartáson belül nem értékesíthető feleslegeknek.

Családi zöldségeskert (10x10 m) 2 személy részére

A kisebb családok ellátását hivatott biztosítani a lenti ábrán közölt 200 m2 (10 x 20m) kiterjedésű családi zöldségeskert. A kert kb. 4 személy szükségletét fedezi. A tömeges terményekből (bab, burgonya, tejeskukorica, dinnye stb.) a háztartás ez esetben is a piacról látja el magát.


Családi zöldségeskert (20 x 20m) 4-5 személy részére

A 4-6 tagú család teljes kerti zöldségszükségletét - beleértve bizonyos mértékig a tartósítási szükségletet is - a 400 m2 (20 x 20m) terület már jól biztosítja.


Családi zöldségeskert (20 x 20m) 6 személy teljes szükségletének fedezésére

Ebben az esetben a várható termés és a szükséges terület a következőképpen alakul:


Zöldségeskert várható termése

A zöldségeskert területi elrendezésénél a termelési célkitűzéseken felül a gyakorlatban bevált méreteket kell alkalmazni. Csak így biztosítható a munka aránylag kényelmes elvégzése. Az ápolási munkák által megengedett méreteket az alábbi ábra szemlélteti. Az ágyásokat úgy kell elrendezni, hogy közöttük a közlekedés és az anyagok szállítása kényelmes legyen. Ezenfelül figyelemmel kell lenni arra, hogy a növényi sorok a kedvezőbb megvilágítás érdekében lehetőleg kelet-nyugati irányban helyezkedjenek el. Lásd: Somos András: Zöldségtermesztés (Mezőgazdasági Kiadó).


A zöldségeskert kialakításánál figyelembeveendő méretek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése