Pages

2010. április 1., csütörtök

A KERT 6.

Általános növénytermesztési ismeretek.

Gyomirtás és permetezés

Ha a növényállományt a kertünkbe már kihelyeztük, vetettünk, palántáztunk, ültettünk, attól kezdve a növények alkalmazkodnak a helyi adottságokhoz, a hőhöz, fényhez, nedvességhez, tápanyaghoz. De a továbbiakban ápolnunk is kell őket. Az ápolás abban áll, hogy minden akadályt amely a növények termesztési folyamatát kedvezőtlenül befolyásolja, elhárítunk. Porhanyítjuk a talajt, ezzel megakadályozzuk a káros kiszáradását, de legfőképpen megsemmisítjük a növényeink természetes vetélytársait, a gyomnövényeket. Területünk vagy kultúrnövényt vagy gyomot terem. A gyomirtás lehet mechanikai, ami abból áll, hogy a gyökereket elvágjuk, elroncsoljuk, és lehet vegyszeres ahol a gyomnövényekre élettanilag hatunk, minek következtében rendellenesen fejlődnek és elpusztulnak.

A mechanikai irtás szerszámai a kapák és tolókapák. A kapák ütéssel, a sarabolók húzó, a tolókapák toló mozdulatokkal irtják a gyomot.

Győri kapa, Villás kapa


Sarabolók


Tolókapák

A permetszükséglet vegyszeres gyomirtásnál 100 m2 területre (kb. 32 x 32 méteres terület) motoros permetezővel, légáramlásos rendszerrel 30-40 liter, cirkulációs rendszerrel 60-80 liter. Az állati kártevők ellen is permetezéssel védekezünk. A permetszükséglet 1000 m2 területre motoros permetezés esetén: burgonya bogárnál (amerikai kolorádóbogár) kb. 80-120 liter répabarkónál és levéltetűnél kb. 60-80, konyhakerti növényeknél kb. 40-80, szőlő I. permetezésénél kb. 60, II permetezésnél kb. 100, III. permetezésnél kb. 160 liter.

Háti permetezés lészükséglete rendszerint a motoros permetezés szükségletének kétszeresére tehető. A gyümölcsfáknál a lészükségletet termőfaegységek (tfe) szerint számoljuk. (dr. Csorba-Reichart: A házikert növényvédelme). Termőfaegységen azt a fát értjük, amelynek permetezéséhez télen 16, nyáron 14 liter permetlére van szükség. A körülbelüli permetszükségletet a fák törzskörméretéhez mérten az alábbi ábráról olvashatjuk le.
Permetlé szükséglet a fák törzskörmérete szerint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése