Pages

2010. március 19., péntek

A KERT 5.

Általános növénytermesztési ismeretek.

A házi kert öntözése.

Az öntözés célja a növények ellátása a fiziológiailag szükséges vízmennyiséggel. A vizet a növények részére frissítés és a növények táplálkozása céljából adhatjuk. A házi zöldségkertben a víz felhasználása az öntözésnél elég szűkre szabott. Itt az öntözésnél általában alkalmazott nagyüzemi elveket és nagyobb műszaki berendezéseket - tekintettel a nagy beruházási költségekre - nem lehet megépíteni. A házi zöldségeskertben gyakorlatilag három öntözési mód jöhet számításba: A permetező (esőztető) öntözés, a locsoló-lapátoló öntözés, és a bolgár árasztó öntözés. A permetező öntözés előnyei: a vízmennyiséget a természetes esőhöz hasonlóan nyújtja a növénynek, nem kell vízvezető árkokat létesíteni, melyek egyrészt termőterületet vonnak el, másrészt akadályozzák a művelést. Rendszerint meg lehet oldani házi vízvezetékekkel, a vizet aránylag pontosan lehet adagolni. Hátrányaként meg kell említenünk, hogy csak olyan helyen alkalmazható ahol rendelkezésre áll a vízvezeték és a megfelelő víznyomás. Hátránya még, hogy a lehulló vízcseppek a talaj felső rétegét verve - agyagos cserepesedésre hajló talajokon - káros cserepesedéseket okoznak. A permetező öntözés műszaki megoldásánál alapjában véve két rendszer jöhet számításba. Az egyiknél a csőhálózat véglegesen beépítjük és a szórófejeket ehhez csatlakoztatjuk, a másiknál a szórószerkezetet hordozhatóan alakítjuk ki és a vízvezetékhez gumicsővel csatlakoztatjuk.

Az eljárások részletes leírásába nem bocsátkozunk, pusztán kitérni, hogy a szórófejeket miként kell  felállítani, hogy a területünk öntözése aránylag egyenletes legyen. A szórófejek általában 4-6 m sugárban szórják a cseppeket, ezért köralakú öntözött területek egymáshoz illesztését úgy kell megoldani, hogy lehetőleg egyenletes vízborításúak legyenek.


Permetező szórófej


Permetező szórófejek felállítása 
a) négyzetes L1 = 1,41 r
b) hármaskötés L2 = 1,73 r, L8 = 1,5 r
c) szabálytalan hármaskötés L4 = 1,73 r, L5 = 1,5 r - x 
(x lehet 1-5 m, az r = a szórási sugár)
Locsoló lapátoló öntözést, mint jellemzően kisüzemi módszert, olyan helyeken lehet kertekben alkalmazni, ahol a víz magasabb fekvésű csatornában áll rendelkezésre és gravitációs úton lehet a kertben elosztani. Előnye a rendszernek, hogy a vizet aránylag kis költséggel és házilag elkészíthető berendezéssel juttattatjuk a talajunkra. A vizet erre a célra készített lapáttal locsoljuk széjjel az öntöző tányérokból. Hátránya az eljárásnak, hogy a csatornák termőfelületet vesznek igénybe és a víz elosztása nem egyenletes (a tányérok mellett több az adagolt víz.)


 Lapátos locsolóöntözés


Locsoló-lapátoló öntözőrendszer

Árasztásos öntözésre ott van lehetőség, ahol ugyancsak gravitációs úton lehet a vizet területünkre vezetni. a területet ágyásokra osztjuk és a magasabb szinten vezetett csatornából szivornya segítségével, vagy a kis gát átszakításával engedjük be a vizet az ágyásokhoz. Előnye kétségtelenül, hogy olcsón és házilag lehet elkészíteni. Az ágyások nagysága attól függ, hogy milyenek a terepviszonyok. Minél élénkebb, tagoltabb, dombosabb a terep, annál kisebb ágyásokat alakíthatunk ki. A rendszer hátránya, hogy a talaj felületét a víz megnyomja, eliszapolja, a talaj lélegzését és szerkezetét rontja.


Bolgár árasztóöntözés


1 liter víz 1m2-en 1mm borítást ad

A víz adagolásánál a vízoszlopmagasság az irányadó. A nyári 20-30-40 mm-es eső kiadósnak számít. A vizet mindig a növény igényeinek megfelelően kell adagolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése