Pages

2010. február 23., kedd

A KERT 4.

Általános növénytermesztési ismeretek.

A növények szaporítása

A házi kertben növényt (zöldséget, dísznövényt) előállítani csak szaporítás útján lehet. A növények magról (generatív) vagy gyökérről, rizomáról stb. (vegetatív) szaporíthatók.
A magoktól megköveteljük a jó csírázást. A csírázóképesség ellenőrzésénél 50 vagy 100 magot állandóan nedvesen tartott itatóspapír közé helyezzünk, és szobahőmérsékleten (18-20 C fokon) tartjuk. A harmadik napon a csírázott magok aránya a csírázási erélyre, a tizedik napon a csírázott magok aránya  a csírázóképességre jellemző. 

 A vetési mélység, a mag legkisebb méretének 5 - 10-szerese

A megfelelő magot elvetjük, vagyis olyan körülmények közé hozzuk, ahol egyidőben hő, víz és levegő áll rendelkezésére. A magok ezeket a feltételeket nagyságuknak megfelelően abban a mélységben találják meg, amelyből a felső réteget a csíra áttörni képes. Eszerint a vetési mélység apró magvaknál (sárgarépa, mák, stb.) 0,5 - 1 cm, kis magvaknál (hagyma, káposzta stb.) 1 - 2 cm, közepes magvaknál (borsó stb.) 2 - 5 cm, nagy magvaknál (kukorica, bab stb.) 6 - 8 cm. A vetés és ültetés célja a növények részére azonos nagyságú, lehetőleg azonos alakú termesztési terület biztosítása. Ezt jelenlegi ismereteink szerint a 3-as kötésben érhetjük el.

Vetési módok:
a) hármaskötés
b) négyeskötés
c) széthúzott négyes

A gyakorlat az egyszerűség kedvéért a négyzetes és széthúzott négyzetes vetést alkalmazza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése