Pages

2010. február 5., péntek

A KERT 3.

Általános növénytermesztési ismeretek.

A talajerő utánpótlása

A kert (zöldséges-, gyümölcsös-, díszkert) talajának növényi tápanyagát a termesztett növények állandóan fogyasztják. A termést (zöldséget, gyümölcsöt, virágot, lombot stb.) a területről elszállítják, az előállításukhoz szükséges növényi tápanyagok pótlásáról tehát gondoskodni kell. A pótlás lehet szervestrágya (istállótrágya, komposzt, fekál, stb.) és lehet nitrogén, foszfor, káli vagy kalcium tartalmú szervetlen műtrágya.
Az istállótrágyát gyűjteni és tárolni kell, mert a kertes ház körüli állatok rendszerint nem termelik meg a szükséges mennyiségű istállótrágyát. A házilag termelt és beszerzett istállótrágyát, amennyiben nem lehet azonnal felhasználni, a kert magasabb részén kazalba kell rakni és leföldelni. Árokkal kell gondoskodni, hogy a víz a kazal alját ne érje.


Kerti trágyakazal (szervestrágya ideiglenes tárolása) kb: 100 x 100 m területre

 1 m3 istállótrágya súlya
érett taposott: 840 kg,
félérett taposott: 780 kg
szekérre rakott laza: 530-650 kg

Az istállótrágya szükséglet 3-4 évenként 100m2-re kb. 3,5-5 q. Egy lovaskocsi (országos jármű, szekér)  kb. 10 q istállótrágyát szállít. Egy szekér istállótrágya elegendő 300 m2-re. 
Fészektrágyázásnál kb. 30 x 30 x 30 cm-es gödröket készítünk, gödrönként 2-3 kg érett istállótrágyát teszünk. A szükséglet a gödrök számától függ.
A komposzt a kert és a háztartás hulladékaiból áll. A hulladékon felül az adottságok szerint trágyalevet, baromfitrágyát, fekáliát stb. kevernek hozzá. A komposztot a csapadékvizektől való jobb megőrzés érdekében kazlakba rakják és 3-4 havonként átforgatják.

Komposztkazal

A komposztszükséglet 3-4 évenként 100 m2 -re, 2,5-3,5 q. Egy lovaskocsi (országos jármű, szekér) kb. 8-10 q komposzt szállít. Egy szekér komposzt kb. 400 m2 -re elegendő. A fekáltrágya az emberi ürülék és tőzegkorpa vagy egyéb felszívó anyag, fűrészpor stb. keveréke. Az emésztőgödör alján 15 cm vastag tőzegréteget helyeznek el, majd szükség szerint az ürülék fölé újabb tőzegréteget szórnak. A kiemelt keveréket fedél alatt félévig érlelik.

Fekáltrágya készítés

A fekálszükséglet 3-4 évenként 100 m2-re 0,75-1 q. Egy lovaskocsi (országos jármű, szekér) kb 10 q fekált szállít. Egy szekér fekál elegendő 1000 m2-re.

Szervetlen vagy műtrágyák használata a termőhelyi adottságoktól függ. Az adagolást helyileg ki kell kísérletezni és tapasztalni. A nitrogén tartalmú (N) trágya hazánkban általában a pétisó (20,5% nitrogéntartalommal), a növények zöld részének (vegetatív részek) növekedését segíti elő. A nitrogén hiányára a lomb sárgulásából lehet következtetni. Száraz helyen kell tárolni. Alap-nitrogéntrágya szükséglet 100 m2-re 2-2,5 kg.
Foszfortartalmú (P) trágya - hazánkban a szuperfoszfát (18% foszforsav tartalommal) - a növények termésének, magjának, gyümölcsének (generatív részének) kifejlődését segíti elő. Tárolni száraz helyen kell. Alapfoszfortrágya-szükséglet 100 m2-re 2,5 - 3 kg.
Káli tartalmú (K) trágya - hazánkban a 40%-os kálisó, a növények szénhidrát tartalmát (cukor, keményítő) növeli. Tárolása száraz helyen. Alapkálitrágya szükséglet 100 m2-re 2-2,5 kg. Káli tartalmú a fahamú is (5-10%).

Az alaptrágyázást általában az őszi talajművelés során adjuk Ilyenkor a műtrágyát (N, P, K) egyenletesen elszórjuk a területen és ásással a talajba juttatjuk. (Felásott területen, egyenletes elszórással és gereblyézéssel is) Tavasszal a növények fejlődésének meggyorsítására fejtrágyázást alkalmazzunk. A növényi sorokba szórjuk a műtrágyát és kapával vagy gereblyével bemunkáljuk a talajba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése