Pages

2009. november 6., péntek

A TELEK 9.

A telek felszínének kialakítása.

A tereprendezés mellett a felszín kialakításának másik tényezője a közlekedésre szánt területek kiképzése, burkolása.Gyalogjárdák
Gépkocsiút

Az útépítés különböző eljárásai abban egyeznek, hogy először az útszekrényt kell kiemelni, vagyis azt a teret, amelybe az út alapja és burkolata kerül. Az útszekrény mérete nem mindig egyezik az út szélességével. Ha az útnál szegélykő van, úgy szélesebb.
Útszekrény

Az utak alépítményének és burkolatának megválasztása az út rendeltetésétől és a rendelkezésre álló anyagoktól függ. Gyalogutaknál nincs számottevő terhelés, itt gyengébb alépítményű utakkal is megelégedhetünk, sőt az utaknak még folyamatosaknak sem kell lenniük. A közlekedést tipegökkel is megoldhatjuk.

Burkoló anyaguk és alépítményük szerint különböző gyalogutak keresztmetszetét és burkolási módjait mutatjuk be. 

Gyalogutak építési módja

Személygépkocsik részére elegendő, ha csak a keréknyom alatt építjük ki a teherbíró utat. A családi házzal kapcsolatos járműforgalom kis jelentőségű. A mezőgazdasági jellegű udvarokban a takarmányszállítás miatt még van teherforgalom de ez sem gyakori. Egyéb háztartásoknál ez a tüzelőszállításokra korlátozódik. Jelentős csak a személyautó forgalom, melyhez a megfelelő utat biztosítanunk kell. Mezőgazdasági udvarokban burkolt utakat nem építünk, mert drágák.
A keréknyom kiépítése útként

1 megjegyzés:

  1. Tetszetősek ezek a keresztmetszeti rajzok, de én lehetőleg kerülném a kiemelt szegélyes út építését. Kiemelt szegélynél külön meg kell oldani a vízelvezetést, ami anélkül meg nem jelentene problémát.

    VálaszTörlés