Pages

2009. november 6., péntek

A TELEK 8.

A talaj felszínének kialakítása

A tereprendezés másik gyakorlati célja a terep megvédése a csapadékvizek káros hatásától. Ennek érdekében el kell vezetnünk azokat, de ugyanakkor arrol is gondoskodnunk kell, hogy a növénykultúra fenntartásához szükséges vízmennyiséget a lehető legnagyobb mértékben természetes úton biztosítsuk. A víz, mint minden folyadék, a magasabb helyekről a mélyebb helyek felé áramlik. Ezt a tulajdonságát használjuk ki a felszíni vizek elvezetésénél is. A víz áramlása közben kimosásokat végez, a kimosott anyagokat magával sodorja. Ez a romboló erő annál nagyobb, minél kisebb az útjába eső anyag ellenállóképessége és minél nagyobb az áramlás sebessége. Sokszor tapasztalhattuk. hogy nagyobb felhőszakadások egész hegyoldalak termőtalaját lemosták. Védekezésünk ennek megfelelően kettős. Egyrészt az áramló víz útját nagy ellenálló képességű anyagokkal burkoljuk (gyepesítjük, gyeptéglával kirakjuk, kövezzük stb.) másrészt a vizet úgy vezetjük, hogy az áramlási sebessége csökkenjen.

A vízelvezetésnél fontos, hogy megfelelő befogadóképességű, a víztelenítendő területnél mélyebben fekvő víznyelő (recipiens) álljon rendelkezésünkre. Ez a csatornázott területeken a közcsatorna, egyéb helyeken a nyilt elvezető árok. Vízelvezető rendszerünket úgy alakítjuk, hogy a csapadék végül ezekben folyjon, közben károkat ne okozzon, és a közlekedést ne gátolja.

Hogy a termelésre szánt területeken a víz a leesés helyén a talajba szivárogjon, sáncolással biztosítjuk.
Sánc keresztmetszet

Ha a talaj nem képes a leeső csapadékot befogadni, akkor a felesleges víz elvezetéséről a sáncok lejtős kiképzésével gondoskodunk. Ezeknek és az egyéb területen összegyűlő vizeknek elvezetését az utak alkalmas kiképzésével és megfelelő folyókák építésével oldhatjuk meg.Vízelvezetés biztosításaVízelvezető folyókák:
1, tégla   2, beton   3, kő

A vízelvezetés másik módja a felszínalatti elvezetés. Ebben az esetben a terepet meghatározott pontok felé esésben képezzük ki, ezeken a helyeken víznyelő csatornaszemeket helyezünk el, és a vizeket földalatt elhelyezett csövekben vezetjük a recipiensbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése