Pages

2009. november 6., péntek

A TELEK 7.

A telek felszínének kialakítása.

A telek határának, kiterjedésének és domborzatának megállapítása után a program alapján sor kerül a terep felszínének kialakítására, ami általában a domborzat megváltoztatásából áll. A domborzatot részben gyakorlati célok, részben esztétikai okok miatt változtatjuk meg. Ilyen gyakorlati cél az építkezésre, sportpálya kialakításra, és művelésre alkalmas vízszintes terület létesítése. A lakóház helyének kijelölése a terep rendezésére is hatással van, de viszont a szükséges tereprendezés is visszahat az épület helyének kijelölésére.

A terep rétegvonalainak és a lakóház elhelyezésének kapcsolata:A lakóház elhelyezésének kihatása a rétegvonalakra
a) eredeti rétegvonalak                      
b) rétegvonalak a ház beépítése után


Az építési hely kedvezőtlen megváltoztatása költséges és felesleges talajmozgatással járó nagyobb területrendezést tehet szükségessé. A lejtőknek vízszintessé vagy közel vízszintessé való alakítása érdekében mesterséges rézsűket alakítunk ki. A rézsűképzésnél az anyagmozgatást gondosan a lejtő irányában végezhetjük.
Gazdaságos talajmozgatás a lejtő irányába.

A rézsűk lejtése függ ugyan a talaj minőségétől (rézsűszög), mégis a legáltalánosabban bevált arány 1:2-höz. Kertekben a rézsűk kiképzésénél a legömbölyített megoldások esztétikai szempontból kedvezőbb hatásúak.

A rézsűk kialakításaLekerekített rézsű

A rézsűk építésénél számításba kell vennünk  a talaj ülepedését, mely a talaj minőségének megfelelően más és más. A rézsű végső alakját a várható ülepedésnek megfelelő túltöltéssel biztosítjuk. A túltöltést nem csak magasságban, hanem a rézsű irányában is el kell végeznünk.

 

A túltöltés mértéke a rézsűknél

A túltöltés mértékét jelentő m1 és sz értékeket kiszámíthatjuk, ha a kívánt magasságot m-et megszorozzuk a talajra jellemző tényezővel.Túltöltés mértéke a talaj minősége szerint

Az esetek többségénél a rézsű lejtőjét a lemosás ellen kövek kirakásával (mint pl.: sziklakertekkel stb.) vagy növényzettel biztosítanunk kell. A legelterjedtebb a gyeptéglával való biztosítás. Szükség esetén a téglákat  cövekkel is megerősíthetjük. A 30%-nál meredekebb lejtőknél már támfalakat is alkalmazhatunk a rézsűk helyett.Rézsű biztosítása gyeptéglával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése