Pages

2009. október 22., csütörtök

A TELEK 5.

A telek gazdaságos felhasználása.

A személygépkocsik garázsához vezető út, ha más célt nem szolgál, könnyen beilleszthető a díszkert kiképzésébe, és így elhelyezése változatosabb lehet. A kocsifordulóra azonban itt is figyelemmel kell lenni.


A garázs elhelyezése
Az 1, 2 és 5 elrendezés a kedvező

A közlekedési útvonalak meghatározását követően rátérhetünk az udvar, a díszkert és a haszonkert vázlatos kapcsolatának megtervezésére.


Szabadon álló ház kertjének elrendezési vázlatai
G - garázs, V - vízmedence, J - játszótér, M - melegágy, GY - gyümölcsös, Z - zöldségeskertFésüs beépítésű telek elrendezési változatai

A berendezések helyes elrendezésénél három alapvető szempontot kell figyelembe venni:

1. Az egybetartozó berendezéseket együtt kell elhelyezni, a hasonló jellegűeket össze kell vonni és helyileg közel egymáshoz elhelyezni. Pl. a szennyező forrásokat (ólak, árnyékszék, szeméttelep stb.) egy helyre kell telepíteni, a pihenőhelyet a díszkertben célszerű kialakítani.

2. A berendezéseket célszerűen, a közegészségügyi és tűzrendészeti előírásokat betartva kell elhelyezni. Pl. a kutak a szennyező forrásoktól kellő távolságra kerüljenek, az öntözővíz tároló az öntözött terület közelében legyen stb.

3. A berendezések nagyságát helyesen kell meghatározni. Pl. a kert kapuja a várható forgalomnak megfelelően legyen méretezve, az udvar ne legyen nagyobb a szükségesnél stb.

Célszerűségi okok, a közegészségügyi, tűzvédelmi előírások a kisebb szélességű telkeken a berendezések elhelyezésénél kötelezően előírják, hogy a szomszédokra is tekintettel legyünk, és a feladatokat közösen oldjuk meg. Ilyen esetekben célszerű a szennyező forrásokat jelentő létesítményeket azonos helyre összehozni, a telkek másik közös határvonalán pedig közös kutat létesíteni. Így a kút és a szennyezőforrások között megkívánt távolság kis telken is elérhető.


Lakóház és udvar elrendezése közös kúttal, ikresített szennyezőforrásokkal
1 - árnyékszék, 2 - sertésól, 3 - baromfiól, 4 - trágyatelep, 5 - istálló, 6 - nyitott kocsiszín, 7 - itatóvályú, 8 - kút

Összefoglalva az elmondottakat megállapíthatjuk, hogy telkünk felhasználása annál gazdaságosabb lesz, minél átgondoltabb program alapján - a leírt és az ábrákban előadott elvek betartásával - minél kisebb területveszteség mellett oldjuk meg feladatainkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése