Pages

2009. október 16., péntek

A TELEK 4.

A telek gazdaságos felhasználása.

Az épület helyének kiválasztásánál (már ha tehetjük) mindig vegyük figyelembe az árnyékhatásokat is, és úgy helyezzük el az épületet, hogy az árnyék a telek minél kisebb területét takarja.

Az épület árnyékhatása
1. Középen elhelyezett kedvezőtlen megoldás, 2. Kedvező elrendezés

Lakószobáinkat keletre vagy délre nyissuk, és lehetőleg kapcsoljuk össze a díszkerttel. Ezzel lakásunk kitárul a szabad természet felé, teljesen összeforr vele. Nagy jelentőségű a szép kilátás fenntartása, melynek hatását tereprendezéssel, megfelelő növényzet telepítésével még fokozhatjuk. Díszkertünket, mint a telek reprezentatív részét, az épület és az út között helyezzük el.

Nagyon lényeges kérdés a telken belüli közlekedés helyes megszervezése. A helytelen közlekedés sok fáradtsággal és gyakran bosszúsággal és kárral jár. Vonatkozik ez a megállapítás mindenekelőtt a várható gépjárműforgalomra, legyen az üzemi teherforgalom (fa, termény szállítás, stb.) vagy a lakó gépkocsijának közlekedése. A teherforgalom részére, ha telkünk két utcára nyílik, célszerű az alárendeltebb utca felől egy másik bejáratot létesíteni. Ha erre nincs mód, a bejáratot úgy helyezzük el, hogy a személyforgalmat és a lakószobák nyugalmát ne zavarja.

Szabadonálló, gazdasági udvarral rendelkező ház telkének elrendezési változatai

1 megjegyzés: