Pages

2009. október 15., csütörtök

A TELEK 1.

A telek gazdaságos felhasználása.

Telken a földterületnek egy elhatárolt részét értjük. A blogban csak azokról a belső telkekről beszélünk, amelyeken lakóházak állnak, vagy építési engedély szerint lakóházakkal beépíthetőek. A belső telek magában foglalja az épülettel beépített területet, az udvart és a házhoz tartozó kertet. A belső telek rendeltetéséből adódóan értékesebb, mint a külső - melyet általában mezőgazdasági célra használt - telek. Értékesebbé azt teszi, hogy közelebb van az üzletekhez, a piachoz, a mozihoz, a színházhoz, az iskolához, megközelítése egyszerűbb, a villany-, a gáz-, a csatorna-, és a telefon bekötése is olcsóbb. Értékét befolyásolja még a beépíthetősége, tájolása, a kerti kultúra alkalmas volta, a közvetlen kapcsolata a természeti szépségekkel, és még sok egyéb tényező. Egy biztos, telkünk minél értékesebb, annál inkább kell azt okszerűen gazdaságosan felhasználnunk.

A gazdaságos felhasználásnak első feltétele, hogy akár új házat építünk, akár már áll az épület, előre határozzuk el, mi a célunk a telekkel, milyen módon kívánjuk hasznosítani és milyen költségkeretben kívánjuk megvalósítani elképzeléseinket. Szakkifejezéssel élve beruházási programot kell készíteni. Részletes és átgondolt program hiányában később gyakran olyan módosításokat kell végrehajtanunk melyek költségesek és általában megbontják az egész egységét. A program kialakítását befolyásoló tényezők egy része tőlünk független és ezeket el kell fogadni, hogy van. Ilyenek a természeti adottságok: domborzat, talaj minőség, talajnedvesség az éghajlat, a környezeti kapcsolat, közművesítési lehetőségek stb.. A program további tényezői azonban a mi elhatározásunktól függ. Ezek közül a legjelentősebb a kert felhasználásának módja.

Családi zöldséges és gyümölcsös kerten azt a kertet kell érteni, melynek megművelésénél a család munkaerejére támaszkodunk és amelynek terményei elsősorban a család ellátását biztosítják. A nagyüzemi olcsó tömegtermelés arra a megfontolásra vezet, hogy ne vigyük túlzásba a hasznos növények termesztését, hanem csak annyit termeljünk, amihez az egészséges felüdülés célját szolgáló munka elégséges. Ezek a megállapítások természetesen elsősorban azokra a családi kertekre vonatkoznak, amelyeknek használói nem mezőgazdasági dolgozók és így a ház körüli munka főfoglalkozásukkal nem függ össze. A városi dolgozó kertje mindinkább a pihenés, a szórakozás kielégítésére szolgál. A telek felhasználásának programja a városi dolgozó kertjében a haszonnövények termelését mindig csak mint hasznothajtó szórakozást vegye figyelembe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése